Składniki

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 jajko POLSKA KURKA
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego RUSTICA
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich RUSTICA
  • ok 50 g tartego sera Grana Padano LES CROISES
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy RUSTICA
  Składniki na sos pomidorowy:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich RUSTICA
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego TEVA
  • sól
  • pieprz
  Dodatkowo:
  • 1 opakowanie mozzarelli LES CROISES
  • 2 garści tartego sera Grana Padano LES CROISES
  • świeża bazylia
  • makaron spaghetti TURINI

Sposób przygotowania

  1. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić czosnek i podsmażać około 1 minuty, dodać pomidory w puszcze i przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną tworząc gęsty sos.
  2. Filety przekroić wzdłuż, tworząc cienkie płaty. Rozbić je tłuczkiem do mięsa, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut. Jajko wymieszać z mąką. Bułkę tartą wymieszać z serem, czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi.
  3. Filety maczać najpierw w jajku z mąką, następnie w bułce tartej z dodatkami. Filety usmażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone filety odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek mięsa przykryć mozzarellą i tartym serem Grana Padano. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez około2-3 minuty, aż ser zacznie się rozpuszczać.
  4. Podawać z sosem pomidorowym, świeżą bazylią i makaronem.