Składniki

Składniki na spód:
  • 250 g mąki BIO VILLAGE
  • 1 jajko POLSKA KURKA
  • 120 g masła LES CROISES
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki wody
  Składniki na masę:
  • 200 g szynki TRADILEGE
  • 200 g sera żółtego LES CROISES
  • 200 g śmietany 18 %DELISSE
  • 5 jajek POLSKA KURKA
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  Składniki na sos jogurtowy:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego DELISSE
  • 1 ząbek czosnku
  • Garść szczypiorku
  Dodatkowo:
  • Roszponka

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  2. Formę na tartę posmarować masłem i posypać delikatnie mąką.
  3. Ciasto rozwałkować i przenieść na formę, delikatnie docisnąć do dna i brzegów formy. Odkroić nadmiar ciasta. Ciasto ponakłuwać widelcem , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. 4 jajka ugotować na twardo. Szynkę pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce. W misce wymieszać śmietanę, 1 surowe jajko, żółty ser i szynkę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.  Nadzienie przełożyć na podpieczony spód. Na nadzieniu ułożyć plasterki jajka.
  5. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
  6. Podawać ze świeżą roszponką i sosem jogurtowym.