Składniki

Ciasto:
  • 120 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko POLSKA KURKA
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g zimnego masła LES CROISES
  Dodatki:
  • Dżem porzeczkowy
  • 4 suszone figi
  • 4 daktyle
  • 4 śliwki suszone TABLIER BLANC
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
  2. Wszystkie składniki na ciasto oprócz jajka przełożyć do malaksera. Gdy ciasto będzie miało już konsystencję kruszonki, dodać jajko i ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
  3. Ciasto rozwałkować na kwadrat o bokach około 20 cm. Nierówności ściąć i uformować z nich wałek. Wałek przykleić do brzegów ciasta tworząc ramkę. Tak przygotowane ciasto wstawić na 15 minut do zamrażarki. Następnie piec przez 25 minut.
  4. Upieczone i ostudzone ciasto posmarować dżemem porzeczkowym. Udekorować pokrojonymi bakaliami i gorzką czekoladą.